Halsbränna vid graviditet

Om den övre magmunnen inte håller tätt, pressas det normalt sura maginnehållet upp i matstrupen – och ger halsbränna.

Vad är halsbränna?

Om den övre magmunnen inte håller tätt, pressas surt maginnehåll upp i matstrupen – och ger halsbränna. Att tillfälligt drabbas av sura uppstötningar upplevs av de flesta som obehagligt – men är i de allra flesta fall helt ofarligt. Om problemet blir långvarigt kan det dock orsaka andra besvär, t ex inflammation i matstrupen och det är därför viktigt att du åtgärdar dina symtom.

Hälften av alla gravida kvinnor drabbas av halsbränna. Att sura uppstötningar och halsbränna är så vanligt under en graviditet beror på flera saker. Dels ökar trycket på magsäcken när barnet växer och tar mer plats, dels förändras hormonbalansen. Under graviditeten stiger halterna av hormonet progesteron och man vet att progesteronet påverkar ringmuskeln i matstrupen så att den får svårare att hålla tätt.

Varför uppstår halsbränna under graviditeten?

Halsbränna är ett mycket vanligt graviditetsbesvär. Trycket på magmunnen ökar när barnet växer och tar mer plats, dessutom förändras hormonbalansen. Under graviditeten stiger halterna av hormonet progesteron och man vet att progesteronet påverkar ringmuskeln längst ner i matstrupen så att den får svårare att hålla tätt.

Symptom på halsbränna

Halsbränna känns som en sveda eller brännande känsla bakom bröstbenet. Det kan stråla upp mot halsen – därav namnet halsbränna. Om surt maginnehåll pressas ända upp i svalg och mun kan man smaka syran. Detta kallas sura uppstötningar.

 

Vanligaste symtomen på halsbränna är:

 • Smärta bakom bröstbenet
 • Sveda bakom bröstbenet
 • Sura uppstötningar

Följande symtom kan i vissa fall bero halsbränna:

 • Röstproblem
 • Irritation hosta
 • Astmaliknande symtom
 • Tandskador

Huskurer mot halsbränna

Det finns en hel del man kan göra själv vid besvär av halsbränna, bland annat att dela upp matintaget i mindre delar och ligga på vänster sida med höjd huvudända på sängen.

 • Ät mindre måltider, och oftare
 • Försök undvika fet eller alltför tung mat
 • Ät inte inom två timmar före sänggåendet
 • Höj sängens huvudända 20 cm för att få lindring under natten
 • Undvik cigaretter och alkohol
 • Minska kaffedrickandet

Läkemedel mot halsbränna

Under graviditet ska man vara vaksam på vilka läkemedel man tar eftersom man inte vill att substansen ska påverka fostret. Det finns receptfria läkemedel som lindrar besvären av hälsbränna. Preparat som verkar lokalt i övremagsäcken är ett klokt val.

Du kan använda läkemedel från följande tre grupper om du är gravid:

 • antacida
 • alginsyra
 • protonpumpshämmare

Lägg locket på med Gaviscon

Gaviscon är ett receptfritt läkemedel som innehåller alginat. Gaviscon verkar genom att bilda ett skum när det kommer i kontakt med magens sura miljö. Skummet lägger sig som ett lock över maginnehållet och hindrar därmed magsaften att stötas upp i matstrupen.

 

Effekten från Gaviscon kommer nästan direkt. Den varar i över 2 timmar eller tills du äter nästa gång. Gaviscon tas inte upp i kroppen och den sura miljön i magsäcken påverkas inte, vilket är bra. Magsaftens surhet behövs för att du ska kunna smälta och tillgodogöra dig maten.

 

Tar du järnmedicin kan effekten av den minska om du samtidigt tar Gaviscon. Du bör därför inte ta järntabletten och Gaviscon samtidigt, utan med 2–3 timmars mellanrum. Gaviscon ska inte tas tillsammans med juice. Personer som lider av allvarlig njurskada och/eller behandlas med dialys bör rådgöra med läkare före användning av Gaviscon.

Vanliga frågor & svar om halsbränna vid graviditet

Några praktiska tips

Du kan göra mycket på egen hand för att lindra besvären med halsbränna besvären uppstår vid sänggåendet kan du försöka ligga lite högre med huvudet, höj eventuellt huvudänden av sängen några centimeter. Undvik mat och dryck som du brukar bli besvärad av.Undvik cigaretter och alkohol. Minska kaffedrickandet.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.