Halsbrand

Hvis den øvre mavemund ikke holder tæt, presses det normalt sure maveindhold op i spiserøret – og giver halsbrand.

Hvad er halsbrand?

Sure opstød opleves af mange som ubehageligt – men er i de allerfleste tilfælde helt ufarligt. Hvis problemet imidlertid varer ved i lang tid, kan det forårsage andre gener, f.eks. betændelse i spiserøret. Derfor er det vigtigt at du behandler dine symptomer.

Halsbrand kan du få hvis du …

  • … er stresset. Sure opstød kan forårsages af stressede situationer.
  • … er overvægtig. Det indre tryk mod mavesækken forøges ved overvægt og kan forårsage halsbrand. Forsøg at reducere din vægt, og tag Gaviscon imens.
  • … løfter noget tungt eller arbejder foroverbøjet. Forøget tryk på mavemunden kan føre til sure opstød.
  • … er gravid. Halsbrand er et almindeligt problem for vordende mødre. Kroppen påvirkes af hormoner, og trykket på mavemunden forøges når barnet vokser. Gaviscon virker lokalt og lindrer generne uden at påvirke kroppens øvrige funktioner eller barnet.
  • … har problemer med at mavemunden ikke holder ordentligt tæt. Det kan skyldes brok i spiserøret eller en svækket muskulatur i spiserøret (fx hos ældre). Med Gaviscon lindres generne uden at de øvrige funktioner i kroppen påvirkes.

Nogle praktiske råd

Du kan selv gøre meget for at lindre generne ved halsbrand.

Hvis generne opstår når du går i seng, kan du forsøge at ligge lidt højere med hovedet. Hæv eventuelt sengens hovedgærde nogle centimeter
Undgå mad og drikke som du plejer at få gener af.
Undgå cigaretter og alkohol.
Drik mindre kaffe.